Biografie
1975
1999
Steenkolenmijnen
Limburgse verhalen en legendes
Jean Innemee, Ben Erkens, Conny Peters en Henk Steijvers formeerde in de jaren ’70 de dialectgroep ‘Carboon’. Zij kende in de jaren ’70 een enorm succes met de platen Witse nog Koempel en later ook D’r letste Koempel. Nog geen jaar na de release (1976) werd Witse nog Koempel in 1977 zelfs met goud bekroond. Toch hadden deze iconische platen er bijna niet geweest.
Het begon met een vraag van Jan Hendriks aan Jean Innemee, destijds zanger van The Walkers: “Waarom zing je geen nummers in het dialect?” Jean antwoordde resoluut: “Dat is toch niet mijn genre!” Later, tijdens een toevallige ontmoeting in een dancing in Valkenburg, bracht Jean het onderwerp zelf weer ter sprake. Hij stelde: “Als jij iemand vindt die teksten schrijft, dan doen we het.” Jan Hendriks besloot zelf een poging te wagen. Zo ontstond midden jaren ’70 de tekst voor het nummer Koempel Sjeng. Oorspronkelijk bedoeld als carnavalslied, transformeerde Jean het tot een ballade, waarmee de samenwerking een vliegende start kreeg.
Jan Hendriks was nauw verbonden met de mijnbouw. Familieleden en buren werkten in de mijnen, en het onderwerp was altijd aanwezig in zijn omgeving. Toen in de jaren ’70 de eerste mijnen sloten en velen werkloos werden, interviewde Hendriks oud-mijnwerkers over de ontstane problemen op alle vlakken. Dit vormden een waardevolle basis voor de teksten van Witse nog Koempel en D’r letste Koempel.
Hendriks schreef zijn teksten en componeerde alvast een lied in gedachten, maar Jean Innemee stond erop dat hij deze niet deelde: “Anders word ik beïnvloed!” De opnames in de studio’s van Telstar in Weert duurden vaak tot diep in de nacht. Studio-eigenaar Johnny Hoes kwam regelmatig binnen en zei in zijn Rotterdamse accent: “Als jullie nog iets nodig hebben, kennen jullie altijd bij mijn terecht! Bak bier?”
De reacties op de plaat overtroffen alle verwachtingen. Carboon wilde simpelweg een mooie plaat maken, met een interessante hoes – voorzien van foto’s uit het blad Steenkool – en goede teksten. “We hoefden er niets aan te verdienen; we hadden allemaal ons eigen vak. Het was een vrijetijdsproject.” Maar toen Hendriks op een dag in november thuiskwam, zei zijn vrouw: “Kom, we gaan naar Heerlen. Ze staan in rijen voor de V&D voor jouw plaat!” Bescheiden als hij was, verborg hij zich achter een pilaar in de winkel. “Was dit dan zó goed?!”
Een paar maanden later werd Witse nog Koempel de eerste streektaalplaat die goud behaalde. Dit succes legde de basis voor streektaalmuziek, en opende de deuren voor b.v. Henk Steijvers met zijn band ‘Janse Bagge’.
Later
Na het succes van het tweede album in 1979 werd het stil rondom Carboon. Alle leden waren met hun eigen muzikale projecten bezig. Echter, 15 jaar later kwam het album ‘De bokkeriejers’ uit op cd bij het eigen label ‘Marlstone’. Jean Innemee, die gefascineerd was door het hele verhaal omtrent ‘bokkenrijders’ schreef zelf al een 124 pagina tellende roman uit de nadagen van de bokkenrijders getiteld ‘De Caris Kronieken’. Samen met Dick van Altena schreven zij de teksten voor dit album en met Conny Peters, Henk Steijvers en andere muzikanten werd dit album uitgebracht onder de naam van ‘Carboon’.
Weer 5 jaar later was er in 199 het album “Van heuére zégke…”. Dit weer uitgebracht in de bezetting zoals die was in de jaren 70. Dus met Jean Innemee, Ben Erkens, Conny Peters en Henk Steijvers. Dit album bevat nummers overwegend geschreven door Thijs Arts en gaan over Limburgse legendes en sagen. Dan wordt het wederom stil rondom Carboon.
Op initiatief van de Amsterdamse singer-songwriter Joep Pelt (1979) wordt 15 jaar later het idee geopperd om een ‘reünie’ te houden.
Als kind van Limburgse ouders groeide hij op met de muziek van Carboon. Het dansen op de arm van zijn vader, terwijl hij luisterde naar ‘Witste Nog Koempel’ behoort tot de oudste herinneringen die Joep heeft van zijn kinderjaren. Het is Joeps langgekoesterde wens om de (ook voor hem) legendarische langspeler ‘Witste nog, koempel..’ samen met Carboon integraal op het podium uit te voeren. Toen de originele leden van Carboon enthousiast reageerde op zijn idee, kwam Joeps droom plotseling uit.
De massale belangstelling voor de uitvoeringen in de schouwburgen van Heerlen en Sittard laat in 2015 zien hoe diep de muziek van Carboon in het collectieve geheugen van de mijnstreek is gegrift. De voorstellingen vinden plaats precies 50 jaar nadat Joop Den Uyl de sluiting van de mijnen aankondigde in de Schouwburg van Heerlen. Deze belangrijke gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis vormt het perfect decorum voor ‘Witste Nog Koempel’ als ultieme muzikale vertaling van Limburgs mijnverleden. E.e.a. wordt vastgelegd en uitgebracht middels de Carboon doeës. Een box met cd’s en dvd’s. De theateruitvoeringen werden gespeeld door o.a. Ben Erkens, Conny Peters en Henk Steijvers. De inmiddels overleden Jean Innemee werd vervangen door zijn broer Rene Innemee. Andere bekende en minder bekende muzikanten verleende hun medewerking waaronder Pierre Beckers, Ab van Goor en meer…
Ook komt er in 2015 nog een album uit van diverse artiesten. Deze LP ‘Mijn Carboon’ is een project van Stichting Mama’s Pride en is geïnspireerd door M2015 (Jaar van de Mijnen) en Carboon.
Bandbezetting
Rol: |